תכנית MA ליהדות המזרח

תכנית מוסמך בלימודי יהדות ספרד והמזרח

בשנת הלימודים תשע"ח תיפתח תכנית לימודים למ"א בלימודי יהדות ספרד והמזרח.

מטרת התכנית להכשיר תלמידים מתקדמים לקראת מחקר מעמיק בתרבות, בהיסטוריה ובמורשת של יהדות ספרד והמזרח לאורך הדורות.

התכנית היא רב תחומית; התלמידים/ות יוכלו להתמחות בדיסציפלינות שונות הקשורות ליהודי ספרד והמזרח: היסטוריה, ספרות, לשון, פילוסופיה, הלכה, אמנות, פולקלור, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה ועוד. החוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו אחראי על ניהול התכנית והתפתחותה.

תלמידי התכנית יוכלו ללמוד במסלול מחקרי או במסלול לא מחקרי.

תכנית המ"א במסלול המחקרי תכלול 28 נ"ז + 4 נ"ז קורס בספרות רבנית של יהדות המזרח.

תכנית המ"א במסלול הלא מחקרי תכלול 44 נ"ז (40 +4 נ"ז ספרות רבנית), שיילמדו במשך שנתיים. מדי שנה יוצעו לתלמידים לפחות 24 נ"ז של קורסים רלוונטיים.

קורסי חובה בתכנית

1. "סוגיות ביהדות ספרד והמזרח" – שני סמינרי חובה של התכנית במשך שנתיים (4 נ"ז מדי שנה; בסה"כ 8 נ"ז במהלך התואר). כל שנה ילמדו שני מורים מדיסציפלינות שונות:
  1. סוגיות בספרות ותרבות של יהודי ספרד והמזרח
  2. סוגיות בהיסטוריה וזהות של יהודי ספרד והמזרח

יתקיים סיור חובה בכל אחד מהסמינרים (כגון: ירושלים - ירושלים שבין החומות, השכונות שמחוץ לחומות, טבריה וצפת, ההתיישבות של יהודי המזרח בארץ).

1. קורס מתודולוגי בן 2 נ"ז (לבחירה מבין שלוש האפשרויות הבאות; כל אחד מהקורסים הבאים יוצע אחת לשנתיים):
    1. קריאת מקורות מן הגניזה + כתבי-יד (כתבי-יד מימי הביניים או מאוחרים יותר גם בלאדינו ובערבית-יהודית)
    2. קורס מתודולוגי בעבודת שדה
    3. קורס מתודולוגי בעבודה ארכיונית

ג. מקורות רבניים מזרחיים (במקום מכינה בתלמוד)

שפות:

במסלול המחקרי תתקיים חובת שפה אחת (מקורות או מחקר) ברמת מתקדמים.

השפה יכולה להיות שפה יהודית (לאדינו, ערבית-יהודית, ארמית-יהודית) או שפה זרה שנייה (שפה אירופית או שפה מזרחית) בהתאם להתמחות התלמיד ובהתייעצות עם המנחה שלו.

להלן פירוט הקורסים לשנת תשע"ח, שנת הלימודים הקרובה, בתכנית המ"א בלימודי יהדות ספרד והמזרח:

קורסי חובה:

13897: מרים פרנקל והלל כהן: סוגיות בהיסטוריה וזהות של יהדות ספרד והמזרח (סמינר 4 נ"ז)

33961: פרופ' עוזי רבהון, שיטות מחקר (2 נ"ז, סמסטר א) [הקורס יתמקד ביהדות ספרד והמזרח]

קורסי בחירה:

עוזי רבהון:  החברה הישראלית: עלייה, קליטה ועדתיות (סמינר מ"א 4 נ"ז)

13886: ירון בן נאה: על החיים ועל המוות: קריאה בצוואות של יהודי המזרח (סמינר מ"א 4 נ"ז)

13906: ירון בן נאה: ספרדים כותבים את עצמם: כתיבה אוטוביוגרפית בתקופה העותמאנית (סמינר מ"א 2 נ"ז, סמסטר ב)

אבישי בר-אשר: גלגול נשמות: מזרח ומערב (סמינר מ"א 4 נ"ז)

יהושע גרנט ואדווין סרוסי:  זמרת הפיוט - מפגשי מילים ומוזיקה (סמינר מ"א 2 נ"ז סמסטר ב)

13867: ד"ר מיכל הלד: שואת היהודים הספרדים דוברי הלאדינו (סמינר מ"א 2 נ"ז, סמסטר ב)

13725: ד"ר ורד מדר: יהודי תימן בין מסורת לתמורות (סמינר מ"א 2 נ"ז, סמסטר ב)

*הקורס במקורות רבניים מזרחיים יינתן בשנת תשע"ט.

לפרטים נוספים צרו קשר עם מזכירת החוג- גב' איריס נהרי: 02-5881388

• שכונת הבוכרים